A függvények használta jelentősen egyszerűbbé teszi a képletek kitalálását. A függvények valójában olyan kicsi célprogramok, amelyek egy-egy, adott számítás elvégzésére képesek. Ebből az Excelben több mint 350 áll a rendelkezésünkre. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy megfelelően behelyettesítsük azokat az értékeket, amelyekkel el, akarjuk végezni a számítást. Ehhez a lehetőségekhez képest minél több függvényt lenne jó megismernünk. Itt most funkciók szerint csoportosítva megismerkedhetünk néhány gyakrabban használt függvénnyel.

01. Alapvető statisztikai függvények

01. Alapvető statisztikai függvények

Ebben a modulban az alapvető statisztikai függvényekkel fogunk foglalkozni. Ezeket a függvényeket használjuk a leggyakrabban. Rendszeresen van igény arra, hogy bizonyos számok összegét, átlagát, minimumát vagy maximumát kiszámítsuk. Megismerkedünk azzal, hogy miért van bizonyos statisztikai függvényeknek két változatai is.

Bizonyos esetekben egy lista oszlopában található számok közül csak azokat szeretnénk feldolgozni, amelyek sorában általunk meghatározott értékek szerepelnek. Ezek a feltételes statisztikai függvények.

Függvények, Képletek, Statisztika 5 lecke 2.35 óra Közepes
02. Kereső függvények

02. Kereső függvények

Az adatfeldolgozás hasznos eszközei a kereső függvények. Ezek a függvények lehetővé teszik, hogy kiolvassuk egy tartomány kiválasztott  cellájába írt értéket, vagy megtudhassuk, hogy  egy egy szlopos vagy egy soros tartományon belülre rögzített értékek közűl hányadik elyen található az általunk keresett érték. Ezeknek a függvényeknek az alkalmazásával egyesíthetjük több tartomány sorait, majd az egyesítés után egytelen listaként dolgozhassuk a6zt fel.

Adatkezelés, Függvények, Kereső 4 lecke 0 perc Közepes
03. Logikai függvények

03. Logikai függvények

Emlékezzünk vissza az  Excel adattípusok  leckére, ahol a logikai értékekről tanultunk.  Vagy gondoljumk vissza a  Képletek létrehozása leckére, amelyikben megismerkedtünk a logikai műveleti jelekkel, ahol a számítás eredménye csal IGAZ (TRUE) vagy HAMIS (FALSE) logikai érték lehetett. Amikor ilyen értékekkel dolgozunk, szükségünk van olyan függvényekre, amelyek képesek értelmezni a logikai értékeket, és a logikai képletek kiértékelésétől függően különböző képleteket hajtsunk végre. Ha szükséges több feltételt is figyelembe vehetünk a megfelelő számítás kiválasztása érdekében. Előfordulhat az is, hogy egyes számítások eredménye, valamilyen adat hiányában hibás eredményt ad. Ezeket a hibákat is kezelhetjük például a HAHIBA függvénnyel.

Függvények, Logikai 5 lecke 0 perc Közepes
04. Dátum és idő kezelő függvények

04. Dátum és idő kezelő függvények

Az adatkezelésről szóló leckében megtanultuk, hogy a dátumok és időpontok valójában számok. Csak azért jelennek meg dátumként és időpontokként, mert az adott cella formai beállítása dátum vagy idő. Így joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha ez igaz, akkor ezekkel az értékekkel különböző számításokat is végezhetünk. Ebben a leckében megismerkedünk  néhány függvénnyel, amelyek segítségével felhasználhatjuk a dátum vagy idő értékekekt bizonyos számításokban.

Dátum, Függvények, Idő, Képletek 2 lecke 0 perc Közepes