Az Excel egy integrált táblázatkezelő program. A táblázatkezelő programokkal bonyolult számításokkal  és adatkezeléssel  együttjárró  feladatokat oldhatunk meg, amelyeket többször, rendszeresen kell elvégeznünk. A számítási műveletek megoldásához képleteket hozhatunk létre, amelyekbe a későbbiekben csak be kell helyettesítnenünk az éppen aktuális adatokat. Kiterjedt és hatékony eszözök állnak a rendelkezésünkre tömeges, listákba szervezett adatok kiértékelésére, feldolgozására. Az eredmény szemléltetésére több vizuális megjelenítést támogató eszköz segíti a napi munkánkat. Ebben a tanfolyamban igyekszünk megismerkedni az összes rendelkezésünkre álló lehetőséggel.

01. modul: Az első lépések

01. modul: Az első lépések

A tanulást kezdjük az elején! Tegyük fel, hogy aki leül megtanulni ennek a tananyagnak a leckéit, még nem használta az Excel táblázatkezelő programot. Nekik sokat segít, ha megismerkedünk az Excel eszközeivel, hiszen a további leckékben ezeknek az eszközöknek a segítségével fogjuk munkára bírni a programot. Figyeljük meg azt, hogy mi történik a program betöltése után. Tanuljuk meg használni azokat az eszközöket, amelyek indítás után megjelennek.  Amint valóban sikerült elindítani a programot újabb eszközök jelennek meg. Ilyen a menüsszalag, az állapotsor vagy maga a munkateület, amit az Excelben munkafüzetnek hívunk. Ezek között jól kell tájékozódnunk. Ebben a modulban az adatkezelési módszereket is áttekintjük. Megtanuljuk az adatrögzítési módszereket, megtanuljuk felismerni a különféle adattípusokat.

Adatkezelés, Eszközök, Utasítások 11 lecke 5.38 óra Kezdő
02. modul: Hivatkozások a képletekből

02. modul: Hivatkozások a képletekből

Az Excel egyik legfontosabb feladata az, hogy a segítségével elvégezhessük a gyakran felmerülő számítási műveleteket. Azért, hogy ezeket a feladatokat megoldhassuk képleteket kell létrehoznunk. A képletekben műveleti jeleket és függvényeket használhatunk. A képletekből cellák tartalmát dolgozhatjuk fel a megfelelő hivatkozások használatával. Így a létrehozott képleteinbe később bármilyen értéket behelyettesíthetünk, ha módosítjuk azoknak a celláknak a tartalmát, amelykre a képletből hivatkoztunk. A számításainkat felhasználhatjuk tömeges adatok feldolgozására is. Ezek azok a feladatok, amikor az adataink több száz vagy akár több ezer soros listában állnak a rendelkezésünkre. Ha az adott számítást a lista minden sorában el kell végeznünk, akkor a lista minden sorába át kell másolnunk a képletet. A másolást úgy kell elvégeznünk, hogy a számítás a lista összes sorában kelyesen működjön.

Függvények, Hivatkozások, Képletek 16 lecke 8.33 óra Közepes
03. modul: Alapvető statisztikai függvények

03. modul: Alapvető statisztikai függvények

Ebben a modulban az alapvető statisztikai függvényekkel fogunk foglalkozni. Ezeket a függvényeket használjuk a leggyakrabban. Rendszeresen van igény arra, hogy bizonyos számok összegét, átlagát, minimumát vagy maximumát kiszámítsuk. Megismerkedünk azzal, hogy miért van bizonyos statisztikai függvényeknek két változatai is.

Bizonyos esetekben egy lista oszlopában található számok közül csak azokat szeretnénk feldolgozni, amelyek sorában általunk meghatározott értékek szerepelnek. Ezek a feltételes statisztikai függvények.

Függvények, Képletek, Statisztika 11 lecke 2.35 óra Közepes
04. modul: Kereső függények

04. modul: Kereső függények

Az adatfeldolgozás hasznos eszközei a kereső függvények. Ezek a függvények lehetővé teszik, hogy kiolvassuk egy tartomány kiválasztott  cellájába írt értéket, vagy megtudhassuk, hogy  egy egy szlopos vagy egy soros tartományon belülre rögzített értékek közűl hányadik elyen található az általunk keresett érték. Ezeknek a függvényeknek az alkalmazásával egyesíthetjük több tartomány sorait, majd az egyesítés után egytelen listaként dolgozhassuk a6zt fel.

Adatkezelés, Függvények, Kereső 6 lecke 0 perc Közepes
05. modul: Logikai függvények

05. modul: Logikai függvények

Emlékezzünk vissza a  01/07. lecke: Excel adattípusok  leckére, ahol a logikai értékekről tanultunk.  Vagy gondoljumk vissza a  02/01. lecke: Képletek létrehozása leckére, amelyikben megismerkedtünk a logikai műveleti jelekkel, ahol a számítás eredménye csal IGAZ (TRUE) vagy HAMIS (FALSE) logikai érték lehetett. Amikor ilyen értékekkel dolgozunk, szükségünk van olyan függvényekre, amelyek képesek értelmezni a logikai értékeket, és a logikai képletek kiértékelésétől függően különböző képleteket hajtsunk végre. Ha szükséges több feltételt is figyelembe vehetünk a megfelelő számítás kiválasztása érdekében. Előfordulhat az is, hogy egyes számítások eredménye, valamilyen adat hiányában hibás eredményt ad. Ezeket a hibákat is kezelhetjük például a HAHIBA függvénnyel.

Függvények, Logikai 5 lecke 0 perc Közepes